CONTROLUL P.C.R. VRANCEA ASUPRA APARATULUI REPRESIV - 1989

     

            CONTROLUL P.C.R. VRANCEA ASUPRA APARATULUI REPRESIV - 1989

                                                                             arhivist Bogdan C. Dogaru


    Comitetul Județean Vrancea al Partidului Comunist Român își exercita controlul asupra aparatului represiv al dictaturii comuniste prin intermediul unei structuri speciale, Sectorul pentru Probleme Speciale care grupa organizațiile P. C. R. ale Ministerului de Interne (Securitate, Miliție, Penitenciare), Armatei și Justiției (tribunal, judecătorie, procuratură). În organizația de bază de la Securitate intrau și angajații Arhivelor Statului. Sectorul pentru Probleme Speciale se subordona pe linie orizontală Secției Organizatorice a C. J. Vrancea al P. C. R. iar pe linie verticală Secției pentru Probleme Militare și Justiție din cadrul Comitetului Central al P. C. R. de la București.

    Așadar, la nivelul întregului Inspectoratului Județean Vrancea al M. A. I. exista o singură organizație a P. C. R. care dirija și controla activitatea organizațiilor de bază de la nivelul Securității, Miliției și Penitenciarului Focșani. Organizația P. C. R. de la nivelul Inspectoratului Județean Vrancea al M. A. I. se subordona Sectorului pentru Probleme Speciale condus de Păroiu Sandu.

    În dosarul nr. 78/1989 al fondului arhivistic Comitetul Municipal Focșani al P. C. R. se regăsesc documente interesante despre membrii Organizației P. C. R. de la nivelul Inspectoratului Județean Vrancea al M. A. I., unii dintre aceștia continuând să activeze și după 1989 ca șefi în S. R. I., Poliție sau în sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

    


    


    











    



    

   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

SUSPECȚI DE SPIONAJ ÎN FAVOAREA U.R.S.S. LA I.S.E.H. FOCȘANI - UN RAPORT AL SECURITĂȚII VRANCEA DIN 13 OCTOMBRIE 1982

Controlul P. C. R. asupra unităților Armatei din Jud. Vrancea (1980-1989)